Trots zijn op het werk dat je doet; in Friesland lopen ze er niet snel mee te koop. Doch mar gewoan, dan dochst gek genôch: dat is wat de Friese nuchterheid typeert. Toch mag die Friese trots best getoond worden. In ‘Grutsk wurk: trots op mijn werk’ vertellen verschillende mensen waarom hun werk zo leuk is, en waarom zij hier trots op zijn. Stuk voor stuk werken ze voor een overheidsorganisatie en zijn ze ambtenaar. Iets waar ook vandaag de dag nog best wat vooroordelen over rondgaan, en dat terwijl hun werk super hectisch, inspirerend of impactvol kan zijn.
Benieuwd naar hun verhaal? Lees snel verder en ontdek het verhaal van museummedewerker Elske.
Elske van Rees (45) is geboren en getogen op Terschelling en werkt als museummedewerker bij museum ’t Behouden Huys. Als freelancer kwam zij drie jaar geleden via gemeente Terschelling in contact met het museum, dat onderdeel van de gemeente is. Elske: “Ze zochten tijdelijke hulp bij het opbouwen van een tentoonstelling. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en had wel zin om te komen klussen, dus zo ben ik hier terecht gekomen.” Werken in het museum beviel zo goed, dat Elske nooit is vertrokken. “Toen er een vacature geopend werd, heb ik meteen gesolliciteerd.”
Wat Elske zo enthousiast maakt? “De hele sfeer in het museum: mijn collega’s, maar ook de prachtige verhalen die we delen. De bezoekers zijn altijd ontzettend verrast door wat we te bieden hebben; er zit heel veel achter de voordeur van het museum.” Ze mag dan een geboren Terschellingse zijn, zelf leert Elske ook nog elke dag over het eiland: “Er zijn zoveel dingen die ik nog niet weet.” Daarnaast werken Elske en haar collega’s telkens weer aan nieuwe tentoonstellingen. “Als een nieuwe tentoonstelling klaar is, geeft dat een trots gevoel. Dan wil ik iedereen er wel naartoe slepen.” Hoewel Elske ‘per toeval’ bij ’t Behouden Huys terecht kwam, wil ze er niet meer weg: “Dit is de leukste werkplek van het eiland.”
Iedere museummedewerker is verantwoordelijk voor een eigen tak. Zo is Elske verantwoordelijk voor de educatie. “In de geschiedenisles leren basisschoolkinderen van alles over Nederland, maar niet specifiek over Terschelling. Om ervoor te zorgen dat zij toch kennismaken met de verhalen van en over het eiland, hebben we een achtjarig lesprogramma opgesteld”, vertelt Elske. Elk schooljaar komt een belangrijk thema in de cultuur en geschiedenis van Terschelling aan bod. “Ik brainstorm met collega’s en samen maken we een plan. Als projectleider leid ik het educatieproject in goede banen: ik heb contact met basisscholen en zorg ervoor dat alles volgens de planning verloopt.”
In het voorjaar ontvangt Elske - gedurende drie weken - iedere ochtend een groep basisschoolleerlingen in het museum. “Dit zijn de leukste weken van het jaar, want de kinderen zijn elke keer weer verrast. Als ik die blije koppies zie, word ik daar zelf ook enthousiast van.” Daarnaast is de diversiteit in haar werk een belangrijke reden dat ze het zo naar haar zin heeft. Naast het educatieproject, ondersteunt Elske namelijk ook bij de balie en in het historisch centrum: “Onderzoekers, schrijvers of particulieren komen bij ons met hun vragen over de geschiedenis en cultuur van Terschelling. Ik help ze dan verder.” Hoe haar werkdag eruitziet, verschilt volgens Elske per seizoen: “In de zomer is het erg druk en sta ik soms de hele dag bij de balie. In de winter hebben we meer tijd om ruimtes leeg te halen en te vernieuwen.”
Met het gehele team – dat bestaat uit zes medewerkers en verschillende vrijwilligers – hebben ze bij het museum en het historisch centrum één gezamenlijk doel: de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Terschelling verzamelen, behouden, beheren én voor een breed publiek toegankelijk maken. Elske: “Ik zorg ervoor dat de jeugd op een leuke manier meer te weten komt over het eiland, zodat zij de verhalen later weer kunnen doorvertellen. Het is mooi om hieraan bij te dragen!”
Dat het museum onderdeel is van de gemeente, heeft volgens Elske een aantal voordelen: “Alles is hier goed geregeld en als we hulp nodig hebben, dan kunnen we altijd bij gemeente Terschelling terecht. Niet alleen bij de afdeling personeelszaken, maar bijvoorbeeld ook bij de buitendienst. Zij helpen ons met het maken van nieuwe exposities en andere klussen in en om het pand. De mensen op het gemeentehuis zijn onze collega’s, ook al werken we in een andere omgeving.”