Trots zijn op het werk dat je doet; in Friesland lopen ze er niet snel mee te koop. Doch mar gewoan, dan dochst gek genôch: dat is wat de Friese nuchterheid typeert. Toch mag die Friese trots best getoond worden. In ‘Grutsk wurk: trots op mijn werk’ vertellen verschillende mensen waarom hun werk zo leuk is, en waarom zij hier trots op zijn. Stuk voor stuk werken ze voor een overheidsorganisatie en zijn ze ambtenaar. Iets waar ook vandaag de dag nog best wat vooroordelen over rondgaan, en dat terwijl hun werk super hectisch, inspirerend of impactvol kan zijn.
Benieuwd naar hun verhaal? Lees snel verder en ontdek het verhaal van programmamanager Marijn.
Marijn Oud (36) is geboren en getogen op Ameland en werkt sinds 2021 bij het Samenwerkingsverband de Waddeneilanden. Na tweeënhalf jaar als beleidscoördinator bij het samenwerkingsverband gewerkt te hebben, solliciteerde hij voor zijn huidige functie: programmamanager. In deze rol is Marijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Regio Deal: “Met deze deal zijn miljoenen euro’s beschikbaar gekomen voor structurele veranderingen om de Waddeneilanden leefbaar te houden en de brede welvaart te versterken. De afgelopen tijd zijn er verschillende plannen ontwikkeld die hier een bijdrage aan moeten leveren. Momenteel breng ik de uitvoering hiervan op gang: van het samenstellen en aansturen van het programmateam tot het adviseren van de opdrachtgever.”
Al in zijn vorige baan als beleidsmedewerker economische zaken en projectleider Waddencampus bij gemeente Ameland hield Marijn zich bezig met het vergroten van de leefbaarheid, maar dan voor één van de eilanden en vaak meer op operationeel niveau. “Bij Samenwerkingsverband de Waddeneilanden werk ik op een meer strategisch niveau voor alle eilanden. Als programmamanager kan ik bestuurders direct adviseren, waardoor mijn inbreng echt invloed heeft en ik het – als het goed is – ook terugzie.”
Ondanks dat Marijn bij dezelfde werkgever bleef toen hij van functie veranderde, ervaarde hij de switch toch als een sprong in het diepe. “Het gaat om een nieuw programma, waar ook een compleet nieuw team voor wordt opgezet. Daarnaast is dit een tijdelijke functie; er is geen zekerheid over een vervolg.” Toch had Marijn genoeg redenen om enthousiast te zijn: “Het is een mooie uitdaging en ik hou wel van pionieren.”
Daarbij weet Marijn als eilander wat er nodig is om een fijne plek te creëren om te wonen, werken, leven en recreëren. Hij ziet het belang en kent de behoeftes, voor nu én voor later. “Alle gemeenten in Nederland staan voor bepaalde uitdagingen, maar voor een eiland zijn deze vaak net iets anders, gecompliceerder. We hebben beperkte ruimte en kunnen geen aanspraak maken op buurgemeenten.” Marijn legt uit met het thema woningbouw als voorbeeld: “Voor de bouw van nieuwe woningen kunnen we vanwege de beperkte ruimte niet profiteren van schaalvoordelen. Daarnaast moet personeel en materieel van de wal naar het eiland vervoerd worden, wat ook extra kosten met zich meebrengt. Ook daarom is de extra financiering vanuit de Regio Deal zo belangrijk.”
Juist omdat nog niet alle plannen in de Regio Deal concreet zijn uitgewerkt, is het Marijn zijn missie om tot duidelijke afspraken te komen. “Uit elk overleg wil ik een actiepunt of procesafspraak halen, want daarmee zorgen we voor voortgang en dus verandering.” In zijn functie kan Marijn dicht bij zichzelf blijven. Hij werkt vanuit zijn persoonlijke motivatie en innerlijke drijfveer: “Als eilander weet ik waarom investeren in leefbaarheid voor de lange termijn nodig is. Hierdoor kan ik anderen makkelijker overtuigen en enthousiasmeren. Daarnaast ben ik maatschappelijk betrokken. Ik wil van betekenis zijn en het verschil kunnen maken.”
Marijn wist van kleins af aan dat hij een bestaan wilde opbouwen op Ameland. Voor zijn opleidingen ‘Plattelandsvernieuwing’ en ‘Bestuurskunde en Overheidsmanagement’ vertrok hij tijdelijk naar Leeuwarden, maar zelfs toen liet hij de kans niet onbenut om zijn thuisbasis Ameland terug te laten komen in zijn afstudeeronderzoek. “Veel hoogopgeleide jongeren, inclusief ikzelf in die tijd, staan voor een dilemma: wonen en werken aan de wal, waar meer kansen zijn, of toch op het eiland waar je opgegroeid bent. Voor Provincie Fryslân deed ik onderzoek naar dit dilemma en formuleerde ik een aantal aanbevelingen.” Na zijn afstudeerstage bleef Marijn nog een tijdje bij de provincie werken. Daarna solliciteerde hij bij gemeente Ameland. Het leukste: daar mocht hij als projectleider aan de slag met zijn eigen aanbevelingen.
Nog meer dan in zijn vorige overheidsfuncties kan Marijn bij Samenwerkingsverband de Waddeneilanden een positieve bijdrage leveren aan zijn eigen leefomgeving. Dat is volgens hem het mooiste aan werken bij een overheidsorganisatie: “Natuurlijk ben ik ook blij met de goede arbeidsvoorwaarden en de flexibiliteit die ik krijg, maar het gaat mij vooral om de maatschappelijke betrokkenheid. Dat ik positieve verandering in gang kan zetten voor mijn eigen leefomgeving, dat is het mooiste.”